Implantaten

Wat zijn de voordelen van een implantaat?
Het grote voordeel van een implantaat is dat de behandeling zich beperkt tot waar het probleem zich voordoet. Het vervangt de ontbrekende tand of kies zonder dat andere tanden of kiezen bij de oplossing van het probleem worden betrokken.
Met een brug moeten tanden of kiezen naast de ontbrekende worden beslepen. Met een implantaat niet. Uw eigen tanden en kiezen worden gespaard, een enorm voordeel op lange termijn voor uw mond in z’n geheel!
Met een brug wordt alleen de tand of kies vervangen en niet ook de wortel. Het bot dat rondom de verwijderde wortel aanwezig was, zal op den duur slinken. Ook dit kan een minder aantrekkelijke lach tot gevolg hebben.
Een implantaat vervangt niet alleen de tand of kies maar ook de wortel. De contour van de kaak en het tandvlees blijven daardoor beter intact.
Ook na jaren zal niemand kunnen zien dat het niet uw eigen tand of kies is.

Kroon vastgezet op de opbouw. Andere tanden gespaard.

Hoe wordt het implantaat geplaatst?
Allereerst wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in uw kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 2-6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat (osseo-integratie) en ontstaat het stevige fundament voor uw toekomstige nieuwe tand of kies.
Tijdens de tweede stap in de behandeling wordt het implantaat vrijgelegd en voorzien van een opbouw, die door het tandvlees steekt en dient als basis voor uw nieuwe tand of kies.
Afhankelijk van uw specifieke situatie kunnen beide stappen van de behandeling worden samengevoegd tot één en zal de inhelingstijd nauwkeurig kunnen worden vastgesteld.
Tenslotte wordt de kroon vervaardigd en vastgezet op de opbouw.
De totale behandeling heeft dan 3-9 maanden geduurd. Gedurende deze periode mag een tijdelijke tandvervanging worden gedragen.

Tand en wortel zijn vervangen

Implantaten voor meerdere tanden
Als u meerdere tanden en/of kiezen mist, is een brug op implantaten vrijwel altijd de beste oplossing. Frameprotheses zijn uitneembaar en zullen altijd minder comfortabel zijn. Kauwen van voedsel gaat minder makkelijk. Een implantaatbrug zit vast in uw mond en u kunt er mee eten wat u wilt.

Als u al uw tanden en kiezen mist
is een prothese of een brug op implantaten vrijwel altijd de beste oplossing. Uw gebit geeft u weer natuurlijke zekerheid.
Wat zijn de voordelen van een prothese of een brug op implantaten ten opzichte van een gewoon kunstgebit?
Een gewoon kunstgebit heeft dikwijls onvoldoende houvast op de kaak. Dat is vervelend als u spreekt en eet. Het maakt u onzeker. In gezelschap kunt u erdoor in verlegenheid worden gebracht.
Een prothese op implantaten is een kunstgebit dat vastklikt. Het zit comfortabel en geeft u zekerheid en zelfvertrouwen als u praat. U kunt weer eten wat u wilt en lachen zonder hand voor uw mond.
Een brug op implantaten biedt u al deze voordelen ook maar zit bovendien permanent vast in uw mond. Het benadert de natuurlijke situatie dus nog meer.
Een keus voor het een of het ander wordt o.a. bepaald door het aantal implantaten dat kan worden geplaatst en de mate waarin het kaakbot is geslonken.

bron: Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie