Kunstgebit

U heeft nieuwe tanden en kiezen. Dat is een belangrijke verbetering, want uw nieuwe gebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk. Uw tanden zijn immers uw eerste blikvanger.

Wennen aan uw nieuwe gebit
Uw nieuwe gebit zit waarschijnlijk niet meteen lekker. Het is nieuw en vooral anders. En daaraan moet u beslist wennen. Uw kunsttanden en -kiezen zijn een handig hulpmiddel. Ze nemen de functies van uw eigen tanden en kiezen zo goed mogelijk over. Toch kunt u met uw nieuwe gebit niet alles zo moeiteloos doen zoals dat u met uw eigen tanden gewend was. Vooral in het begin zult u wat problemen ondervinden. Denk aan pijn en moeilijkheden bij het kauwen en spreken. Uw tandarts zal u zeker in de lastige beginperiode goed begeleiden, zodat u zo snel mogelijk aan uw nieuwe tanden en kiezen zult wennen.

Pijn door een nieuw kunstgebit
Het dragen van uw nieuwe gebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan. Op sommige plaatsen misschien wel iets té strak. Daardoor kunnen pijnlijke, zogenoemde drukplaatsen ontstaan. Door kleine en eenvoudige correcties aan uw kunstgebit kan uw tandarts deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit!

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw kunstgebit in uw mond houdt. Probeer er direct mee te praten en te eten. Heeft u pijn? Ga dan terug naar uw tandarts. Heeft u vanwege de pijn of de onwennigheid toch besloten uw gebit uit te doen? Doe het dan minstens een halve dag voor u naar de tandarts gaat weer in. Anders kan hij niet alle pijnlijke plekken herkennen. Laat u zich er niet toe verleiden uw oude kunstgebit weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan uw nieuwe wennen. Met uw nieuwe gebit is het vaak een kwestie van doorzetten!

Waaraan moet ik wennen met mijn nieuwe kunstgebit?

Eten
Eten met uw nieuwe gebit is waarschijnlijk wat onwennig. Zeker in het begin zult u voorzichtig aan doen. U ervaart zelf het beste wat wel en niet kan. Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen. Snijd uw voedsel daarom in stukjes en kauw rustig en gelijkmatig met uw nieuwe kiezen. Neem daarbij aan beide zijden een stukje voedsel in de mond. Neem er iets meer tijd voor dan dat u gewend was.

Praten
Met uw nieuwe kunstgebit praat u in het begin ook wat onwennig. Het is alsof u met een volle mond praat. Bepaalde klanken klinken anders dan u gewend was. Dit is normaal. Meestal gaat het na enkele dagen een stuk beter. Oefen extra met die woorden of letters die nog niet helemaal naar uw zin klinken.

Uiterlijk
Vooral als u in de spiegel kijkt, zult u erg moeten wennen. Uw bovenlip kan wat ‘voller’ zijn en uw gezicht wat minder ingevallen. Uw mond is nu eenmaal een belangrijke blikvanger. Uzelf en mensen uit uw omgeving zullen even aan uw nieuwe verschijning moeten wennen.

Verzorging van het kunstgebit
Uw kunstgebit is nu nog nieuw en mooi. Dat wilt u natuurlijk graag zo houden. Reinig uw gebit daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik een speciale protheseborstel, water en zeep om etensresten goed te verwijderen. Een schoon kunstgebit voelt altijd glad aan. Krijgt u de aanslag met een borstel en zeep niet weg? Gebruik dan een reinigingsmiddel dat speciaal geschikt is voor het kunstgebit. Die zijn in elke drogisterij of apotheek te koop. Laat uw gladde gebit tijdens het reinigen niet uit uw handen glippen. Het zal kapot gaan. Vul voor de zekerheid eerst de wasbak met water en reinig uw gebit daarboven.

Soms vormt zich tandsteen op uw kunstgebit. Het is hard en u krijgt het met de tandenborstel niet of nauwelijks weg. Leg uw gebit dan een hele nacht in een bekertje met pure azijn. Gebruik geen bruismiddelen, leg uw gebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Maak ook uw mond schoon
Reinig niet alleen uw kunstgebit, maar ook het slijmvlies van uw kaken waarop uw gebit rust. Anders kunnen vervelende ontstekingen ontstaan. En ook nu geldt: voorkómen is beter dan genezen. Masseer het slijmvlies minstens één keer per dag met een zachte tandenborstel en besteed extra aandacht aan uw gehemelte. Gebruik een gewone tandpasta om uw mond te reinigen.

Doe uw kunstgebit ’s nachts uit
Wanneer u gaat slapen, moeten ook uw kaken rust krijgen. Daarom is het beter als u uw gebit voor het slapen uitdoet. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen? Doe dan alleen uw ondergebit uit. Wilt u toch uw hele gebit dag en nacht dragen? Laat uw mond en kunstgebit dan vaker door uw tandarts controleren.