Tandenknarsen/-klemmen
Meer dan een half miljoen Nederlanders doet ernstige gebitsschade op als gevolg van tandenknarsen of tandenklemmen (ook wel bruxisme genoemd). Tijdens het slapen zijn de kauwspieren dusdanig actief dat forse slijtage en gevoeligheid van tanden en kiezen ontstaat. Ook tal van andere ongemakken ontstaan zoals: slecht slapen, hoofdpijn, pijnlijke kaakgewrichten en kaakspieren, tand- en kiespijn, vermoeidheid en nek- en schouderklachten
Wat is tandenknarsen/tandenklemmen?
Tandenknarsen is het zeer krachtig en met geweld over elkaar heen schuiven en schuren van tanden en kiezen, of ook wel met kracht op elkaar klemmen van tanden en kiezen. Dit gebeurt vaak ’s nachts maar ook overdag en vaak zonder dat de persoon in kwestie of zijn naaste daar erg in hebben. Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Iedereen knarst of klemt wel eens. Het is pas een probleem als het vaker gebeurt en als het klachten geeft.
Wat zijn de nadelen van tandenknarsen?
– abnormale slijtage van tanden en kiezen: tanden en kiezen kunnen afbreken en pijnklachten geven
– kaakgewrichtproblemen
– Andere pijnen en klachten zoals hoofdpijn en oorpijn
Waardoor gaat men tandenknarsen?
– Stress
– roken, alcohol
– gebrekkige tandcontacten
– gebruik van Prozac en XTC etc.
– bepaalde ziekten van het centrale zenuwstelsel
– slaapstoornissen
Hoe kunnen we tandenknarsen behandelen?
– persoon bewust maken van het tandenknarsen: zeker bij het klemmen overdag
– geen zure dranken etcetera gebruiken
– een splint dragen
Wat is een splint?
Een splint is een uitneembare plaat van doorzichtig kunsthars van ongeveer 2-3mm dikte die over de boventanden wordt aangebracht en die ’s nachts gedragen moet worden. De eerste dagen kan men last hebben van kaakgewrichtsklachten. Tanden kunnen pijnlijk worden en soms lijkt het of de tanden los gaan staan. Na 3 tot 5 dagen verdwijnen deze klachten.
De splint moet schoongemaakt worden met een borstel met zachte zeep. Naspoelen met niet te warm water want anders kan de splint krom trekken. Als de splint niet gedragen wordt, wordt deze in water gelegd om krom trekken te voorkomen.
Tijdens de controles moet de splint meegenomen worden zodat de tandarts kan controleren of de splint nog voldoet.
Behandeling van de nadelige gevolgen van tandenknarsen/tandenklemmen
Het is van belang om het probleem van tandenknarsen/tandenklemmen zo vroeg mogelijk te behandelen om zo de schade aan het gebit zoveel mogelijk te voorkomen. De behandeling zal meestal aanvangen met het dragen van een splint.
Vervolgens zijn er diverse mogelijkheden om de schade, die reeds ontstaan is, aan het gebit te herstellen. In eerste instantie zullen de beschadigde tanden met wit vulmateriaal weer een normaal uiterlijk kunnen krijgen. Bij een wat stabiele situatie kan herstel middels kronen een mogelijkheid zijn.